Incoordprojekt siktar högt och hållbart – nu invigs världens högsta trähus

För fem år sedan, hösten 2016, började installationskonsulten Incoord tillsammans med White Arkitekter och flertalet andra konsulter arbetet med att projektera, det som nu är ett av världens högsta trähus, Sara Kulturhus i Skellefteå. Incoord har funnits med genom projektets samtliga faser och ansvarat för samtliga installationer, samt utfört energiberäkningarna. 

Onsdagen den 8 september öppnar ett av världens högsta trähus dörrarna för allmänheten. Sara Kulturhus som är 20 våningar högt och innefattar hotell samt Kulturhus, är en klimatsmart och koldioxidneutral byggnad i trä, som är bra för både miljön och för människorna som ska vistas i den. Med en bruttoyta om ca 28 000 m² inryms bl.a. sex salar för scenframträdanden, ytor för konst, teater och bibliotek, mer än 200 hotellrum, tre stycken restauranger, SPA och gym.

- Sara Kulturhus är ett viktigt och prestigefyllt uppdrag för oss på Incoord. Det är inte bara unikt i sitt slag, utan går även helt i linje med vårt eget hållbarhetsarbete, säger Christoffer Haag, uppdragsansvarig på Incoord.

Inom projektet har man ansvarat för samtliga installationer i huset, el-, VVS-, sprinkler, styr och övervakning, samt utfört energiberäkningarna. Tack vara ett gediget arbete med energi- och klimatberäkningar certifieras huset enligt Miljöbyggnad Guld.